DEDIKASI UNTUK CHIK : GENIUS RIDER....

Dah hampir 8 tahun aku tak jumpa ko chik. Lepas-lepas habis buat degree, aku dengar ko terus sambung master… Sedang kawan-kawan yang lain dok ‘menggelitik’, nak merasa pegang duit sendiri la konon-kononnya, ko sibuk ngan pelajaran ko… itu yang bagusnya tentang ko ni…. Tapi aku tahu, ko memang bijak dari dulu.. Dulu masa kita sama-sama belajar kat polimas, ko pernah kata yang ko ni takderlah sebijak mana pun. Tapi lepas-lepas ko accident langgar tong sampah besi kat tepi jalan, gegaran pada otak ko tu berkemungkinan besar membuatkan ko menjadi bertambah bijak… he..he..

Aku ingat lagi ko ada cakap….“Aku dulu taklah pandai sangat…’sedang-sedang’ jer… Tapi, ada satu hari tu, aku accident…naik motor, nak mengelak trak askar.. tup, tup…aku ‘libas’ tong sampah besi kat tepi jalan… Tahun tu aku amik SPM kat hospital… Gigi depan aku hancur….lidah aku hampir putus !”…cerita chik serius… “weiii !...ko bior betul ?!!... respon aku antara percaya tak percaya… Masa tu dengan tak semena-mena chik memalingkan mukanya dan “waaahhh, !!!....weeekkk !!!”… sergah chik tetiba sambil menjulurkan lidahnya. Ya Allah, rasa cam tak percaya dengan apa yang kitaorang tengok.. “Eh, gigi ko chik..!???...ko pakai gigi palsu..???...

Sambung chik lagi…“Tahun tu aku amik SPM kat hospital. Masa doktor nak sambungkan lidah aku yang hampir putus ni dia ada cakap yang kemungkinan aku tak boleh bercakap…kalu boleh pun maybe lisan aku tak berapa jelas”…. Tapi kuasa Allah mengatasi segalanya. Doktor hanya boleh buat kesimpulan dengan merujuk kes-kes yang lepas dan untuk kes chik, keputusannya berbeza sama sekali… “Alhamdulillah, aku boleh bercakap…naik mual, sebabnya tiap-tiap hari aku kena meneguk air gamat…...korang pun tahukan bau air gamat tu macamana…. dan sakitnya, Tuhan ajer yang tahu”..…sambung chik lagi sambil ‘memegang’ gigi palsunya.

Buat pengetahuan you all bro, chik ni budak bijak… Lepas kuliah tak pernah aku nampak dia study ‘sesungguh’ kat rumah sewa sebabnya dia ni jenis bagi penumpuan kat dalam kelas… Dia ni jugak kaki motor a.k.a kaki rempit… Bila balik rumah sewa, kerjanya asyik mengacau ganggu kitaorang (yang tak berapa bijak) ni nak belajar.. Kalau bawak motor bukan main laju… Dari Suzuki RG bertukar pulak ke Yamaha RXZ…sat bukak enjin, sat pasang enjin…sat korek block dan cukup suka main ‘bakar-bakar’… Dulu masa kat Polimas, aku tak mampu nak beli motor sendiri bro so, aku tumpang chik untuk ke kuliah…. Tiap-tiap pagi perut chik yang boroi tulah yang aku peluk untuk ke kuliah… Dah namanya pun menumpang jadi aku tak boleh nak ‘banyak songel’… Once perut chik dah aku peluk, aku berserah pada takdir… Biasanya lepas keluar jer dari simpang taman perumahan kitaorang, chik akan mula dengan aksi ‘wheelie’… memang gila mamat sorang ni.. tapi aku tak boleh nak kata apa… aku ikut dan layan jer ‘rentak’ si mamat ni…

Tapi alhamdulillah, sepanjang 3 tahun aku dok berkawan ngan chik tak pernah terjadi perkara-perkara yang tak diingini… Cuma, pernah sekali tu chik cuba potong lori traler…. 'berangin jer kepala lutut aku' sebab berselisih beberapa cm jer dari ‘body’ lori dari arah bertentangan tu…bersungguh-sungguh driver lori tu bunyikan hon… Gila…memang gila !… masa tu tobat aku nak menumpang ko lagi chik.. biarlah, aku sanggup jalan kaki pi poli… takpun aku naik basikal…lagi selamat…

Apa-apa pun aku ucapkan selamat pada ko chik…sorryla sebab tak dapat nak hadirkan diri pada kenduri ‘masuk rumah baru’ ko hari tu…aku tersilap exit jalan… Akhir kata, good luck Bro !

p/s : dengar ceritanya ko dah beli motor besar sekarang ni....

4 comments:

wah! ni ada sorang lg 'bio-nik' ni.. hehe

bio-nik man....lama dah tak jumpa dia... msh cam dulu jgk ke chik..? he..he..

Chik tu Ridzam kan?Apa kabo dia?Dah kawin ker?Keja apa?Wah banyak soalan aku kan..

ha'ah...ridzam ler... Kan dulu dia syok kat hang, tp hang buat2 x layan..he,he... gurau jer.. La ni dia dok kat Tmn Bukit Mahkota,Nilai.. kerja apa ? tahla...x tanya lak aku...